Reportage och bilder från Länna hembygdsförenings verksamhet 2008.

Höstmöte i Morastugan 26 okt 2008.
Ett utförligt protokoll skrevs från mötet. Ny styrelse och övriga funktionärer för 2009 redovisas här.

Efter mötet höll Susanne Breitholz ett intressant föredrag om valloner i Roslagen och avtackades med blommor.
Även avgående ordföranden Åke Söderman och hans hustru Annemari fick varsin blomma. Den stora jubileumsföreställningen var ju annars redan genomförd 20 juli (läs mer om denna tillställning).
Arbetsdag 4 okt 2008
Ett antal arbetsvilliga medlemmar snyggade till vid Kvarngården efter takarbetet, t ex målning av vindskivor.
Även skadorna på gården utanför husen reparerades. 
Rensning vid åstranden.

Målning scenhuset.

Innehållet i mjölnarstugans skorsten (före renoveringen).
Ca 200 liter organiskt material efter kajbon!

Takrenovering september 2008.
Vi har länge varit bekymrade över taken på våra hus vid Kvarngården men ekonomin i föreningen har begränsat möjligheterna till åtgärder. 
Krafter att själva göra jobben på de stora husen finns tyvärr inte.
Tack vare de goda ekonomiska resultaten under de senaste två åren har vi nu äntligen vågat anlita Schönbergs bygg, 
som under hösten lägger om taken på mjölnarstugan och scenhuset till ett bra pris och Bergshamra såg sponsrar oss med en del av materialet.
De mindre husens tak (källarstugan, gammeldasset och sjöboden) räknar vi med att klara av med hjälp av medlemmar! 
Som vanligt söker vi er som tycker det är roligt att snickra och pyssla - ni behövs i underhållet av Kvarngården och Morastugan. Dessa är omistliga miljöer som vi måste hjälpas åt att bevara!

 
Den traditionella stilen bibehålls med enkupigt lertegel samt vattbrädor och nocktäckning av trä.
 
15 september är det nya taket redan fixat på mjölnarstugan och scenhuset är på gång.
Kulturhusens dag 14 sept 2008.
Riksantikvarieämbetet hade tagit initiativ till den landsomfattande aktiviteten "Kulturhusens dag - Smaka på husen",
Det innebar att visa upp visa upp kulturbyggnader med anknytning till mat och dryck inklusive beredning.
Kvarngården är då ett självklart inslag även om vi för dagen inte kunde visa upp kvarnen igång. 
Dock serverades kaffe med tillbehör och kvarnen och mjölnarstugan med samlingar visades för besökarna.

Några av besökarna i kvarnen.

Även den yngre generationen var representerad.

Samtal kring en gammal skeppstavla i mjölnarstugan.
Bl a Berit och Olle Elisson, som ju är experter på båtar!
Ferlindagen 10 aug 2008.

En manstark skara hade samlats vid kyrkvallen intill Länna kyrka för att minnas Nils Ferlin, som föddes för 110 år sedan och tillbringade en hel del tid i Länna. Ferlindagen har arrangerats sedan 1981 av Länna hembygdsförening.
Esse Jansson (bl a redaktör för Ferlinsällskapets tidning Poste Restante) presenterade programmet och berättade om Ferlins tid i Länna. Ferlin hyrde under 1940-talet en stuga nära Länna kyrka och blev förtjust i trakten. Han köpte senare Norrboda gård och titulerade sig därefter "styckegodsägare"!
Esse berättade en hel del anekdoter från sina och andras möten med Ferlin och hans hustru Henny. 
Ferlin hade mycket gemensamt med Dan Andersson och de hade båda en inre oro samtidigt med en gycklares mask. Ferlin var i yngre dagar en mycket vig och akrobatisk person men plågades på senare år av reumatism.
Årets Ferlin-pristagare, trubaduren Ulf Bagge, sjöng till gitarr och bjöd på ett antal tonsättningar av Ferlins dikter, bl a
När skönheten kom till byn, Nattkvarter, En valsmelodi och Circus Tigerbrand.

Ulf Bagge hade slitit sig från Taube-festivalen i Stockholm och skulle på kvällen träffa allehanda kolleger på Den Gyldene Freden (Taubes stamkrog).

Årets Lännastipendiat är Mats Tillman, en välkänd profil i Lännabygden, som fick priset för att han osjälviskt ställt upp för andra människor. T ex har han tagit emot intresserade ungdomar i sin bilverkstad samt samlat in och kört kläder och andra förnödenheter till Baltikum.
Mats Tillman tackade för att han vid sina resor till Baltikum fått låna en lämplig bil av Jim och Kerstin Brodén.

Mats Tillman är också medlem i MHF, Bergshamra missionsförsamling och gruppen Gideoniterna, som bl a delar ut Nya testamentet "från Hallstavik till Åkersberga".

Hans-Gunnar Andersson, ordförande i stipendiefonden, överräckte diplom och en postväxel på 5.000 kr. 

Jubileumsprogram 20 juli 2008 - Åke Söderman 50 år som ordförande.

Det var en av sommarens allra finaste kvällar och publiken trivdes i solskenet då Länna hembygdsförening firade Åke Södermans 50-årsjubileum som föreningens ordförande. Uppskattningsvis 300 personer hade begett sig till Kvarngården för att hylla Åke och Ann-Marie Söderman och dessutom bjudas på underhållning med musik och lyrik.
Esse Jansson inledde med en sammanfattning av Åkes imponerande meritlista inom hembygdsrörelsen men också inom politiken och kulturen i allmänhet.
Åke har stor del i att industrimuseet Pythagoras räddades undan grävskoporna och även att Engströmgården i Grisslehamn nu är i Norrtälje kommuns ägo. Åke har också fått flera utmärkelser för dessa förnämliga insatser. 
Även inom kyrkans organisation har Åke varit mycket aktiv med viktiga poster i flera sammanhang. Han har varit drivande inom arbetsgruppen som resulterade i en kyrkbåt med tillhörande båthus vid Länna kyrka.
Scendekoren påminde om att Åke även medverkat som skådespelare i Krönikespelet i Norrtälje, där han gestaltade borgmästare Brandt. På senare tid har Åke dessutom skrivit manus till "Spelet om Maria Lindebom", som uppfördes i den nyrestaurerade och byggnadsminnesmärkta gamla prästgården i Länna.
Många har deltagit i de kulturvandringar, som Åke anordnat till intressanta platser i Länna.
Han har skrivit ett femtontal utgåvor av "Lännabygden", som avhandlar historien om olika byar inom Länna.
Åke har också varit en flitig idrottsman och har t ex åkt Vasaloppet 9 gånger och deltagit i det italienska långloppet Marcia Longa.
Esse poängterade avslutningsvis att bakom varje framgångsrik man finns en kvinna, vilket är mycket sant då det gäller Ann-Marie Söderman, som alltid ställt upp och hjälpt sin man i alla hans åtaganden.

Dagens hedersgäster Ann-Marie och Åke.

 

 

 

 

 

 

 

Artistprogrammet inleddes med riksspelmännen Jens Engelbrecht och Dan Sjöberg, som bl a spelade Pel-Pers polska. Det berättas att Pel-Per lärde sig spela fiol av Näcken i kvarnfallet. 

 

 

 

 


Marie Göranzon framförde bl a "Höstvisa".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Malmsjö var på ett strålande humör och sjöng bl a Evert Taubes "Min älskling du är som en ros" och riktade sig då särskilt till Ann-Marie Söderman. Han inbjöd också publiken att sjunga med i sitt paradnummer "Min bästa tid är nu".
Ulf Johan Tempelman ackompanjerade och framförde dessutom själv bl a "Jag ger dig min morgon" av Fred Åkerström.

 

 

 

 

 

 

 

 

Karl-Erik Richardsson berättade om Bergshamra skid- och simhopparförening, drog några historier och läste dessutom dikter (som vanligt ur minnet utan manus).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett stort antal gratulanter hade mött upp för att hedra Åke. 
Michael Blum, som här representerade Engströmsällskapet, överlämnade en present till jubilaren och drog självklart en av sina roslagshistorier.
Ljusterö hembygdsförening överlämnade en karta över skeppslag i Roslagen, Vätö hembygdsförening kom med boken "Vätö förr och nu", Roslagens fornminnesförening genom Lennart Jansson karäktäriserade Åke som en "kultivator" inom kulturen. Erika Grann, Pythagoras industrimuseum, överlämnade diplom. 
Kurt Lodenius föreslog att föreningen skulle inrätta en fond för att realisera planerna på att bygga en kopia av tröskverksvandringen på Kvarngårdens område och lovade att själv använda de kanaler han har för att hjälpa till.
Stockholms läns hembygdsförbund konstaterade att Åke redan erhållit "alla belöningar vi förfogar över" men dekorerade istället Ann-Marie Söderman med Sveriges hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans för hennes engagemang tillsammans med Åke. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bengt Ericsson, kollega inom politiken,  lyckönskade.

Åke Söderman tackade å sina och Ann-Maries vägnar för hyllningarna och tyckte att det var svårt att särskilt framhålla något från alla år. Dock har han börjat skriva en bok om sina år i hembygdsföreningen och där kommer en fyllig redovisning av diverse händelser och minnen. Boken beräknas utkomma till julen 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Malmsjö stämde upp allsången "Åke Söderman, Åke Söderman,......och hans hustru Ann-Marie", vilket avslutade hyllningarna.

 

 

 

 

 

2008-07-06 - Konst & Kaffe 2008.
Det börjar bli en tradition även med sommarens konstveckor vid Kvarngården, då vackra alster i olika genrer ställs ut kombinerat med kaffeservering i den vackra miljön. Vi besökte Seija Eriksson, som ställer ut tillsammans med Alexandra Peyron. De fick en tuff start på veckan med regn hela måndagen och dessutom ett längre strömavbrott, som berörde stora delar av Bergshamra. 
Seija Eriksson har haft flera utställningar under våren och hade sålt en hel del före detta evenemang. Hon arbetar med akryl och visar ett urval av sina stämningsfulla tavlor. Här "Tulpaner på andra sidan staketet", en parafras på "gräset är grönare på andra sidan".

Seija Eriksson var mycket förtjust i den genuina miljön vid Kvarngården och tyckte att den skulle passa perfekt för att anordna en målarkurs där eleverna kunde avbilda den vackra naturen eller gamla byggnader och föremål. En sådan kurs kan mycket väl kombineras med utställningen enligt nuvarande modell. Kanske något att fundera på till nästa år?

Alexandra Peyrons bilder är ofta mindre men med klara färger och fina detaljer. 
De båda konstnärerna finns kvar vid Kvarngården veckan ut, alltså t o m söndag 13 juli.

Hela programmet finns under Program/Kalender.

2008-06-21 - Midsommarfirandet 2008.
Den mångåriga traditionen med midsommardans vid Kvarngården samlade som vanligt en jättepublik och såväl stor som liten trivdes i det fina vädret. Särskilt tack till alla som ställer upp med frivilligt arbete och därmed gör det möjligt att anordna detta uppskattade arrangemang! Här visas några bilder från förberedelser och genomförande.
 

 

På torsdagskvällen samlades "blomsterflickor" och "lövkarlar" för preparering av majstången.
OBS den strukturerade uppläggningen av blombuketterna!


Midsommarafton - de lövade skrindorna har redan släppt av sina glada barn.

 

 

 

Bengt Norling har lotsat in massor av bilar på parkeringen.

Georg winschar upp stången. 

Den förväntansfulla storpubliken fyllde alla delar av området.
Nu drar vi igång dansen!
Kent Johansson har fått igång publiken.
Skratt-Olles visa...
  Musikanter och sångledare.
Länna-profilen Kurt Lodenius med sällskap låter sig väl smaka vid kaffebordet.
Ingrid Johansson säljer lotter och Ulla Lampert säljer glass.
Picknick i det gröna.
Fika mellan danserna.
Servering både ute......
.....och genom luckan.
Lotterna hade en strykande åtgång.